Jag fullkomligt ÄLSKAR dumplings. Om sanningen ska fram så får jag erkänna att jag åt det tre gånger förra veckan... det är dock högst ovanligt att det blir så ofta. Men jag gjorde i alla fall egna dumplings för första gången. Det är lite pill med vikningen men annars måste jag säga att det var enklare än väntat.
 
 
Jag har fyllt mina med fläskfärs, kinakål och massa härliga smaker. Om man vill göra en vegetarisk variant skulle jag tro att det funkar bra med en vegetarisk, formbar färs. Fläskfärsen är rätt fet och enkel att jobba med. Så man kanske kan behöva tillsätta fett om man använder annan färs, men annars funkar det säkert lika fint. Jag har inte exakta mängderna av allt i huvudet men ungefär såhär:
 

• 1 paket gyoza skins (färdiga gyozaplattor)

Fyllning
• ca 400 g fläskfärs
• ¼ kinakålshuvud
• 2-3 tunt skivade vårlökar
• 2 rivna vitlöksklyftor
• 1 msk riven ingefära
• 1 msk sesamolja
• 1 msk honung
• 1 tsk fisksås
• 2 msk japansk soja
• Rivet limeskal från en lime
• Hackad koriander

Dippsås
• 2 msk risvinäger
• 2 msk japans soja
• 1 skivad salladslök
• rostade sesamfrön
• 1 tsk honung

Ta fram gyozaplattorna (tina innan frysta). Blanda ihop alla ingredienser till fyllningen i en skål. Klutta sen ut ca en stor tesked fyllning på varje platta. Doppa ett finger i vatten och fukta kanterna av plattorna, vik sen ihop till en halvmåne. Försök att undvika att få luft kvar i knytena. Jag provade mig fram och vek små veck som ni kan se på bilderna.

Ånga dina dumplings över kokade vatten i ca 12 minuter. Viktigast är det att flälskfärsen går klart. Har du ingen bambukorg kan du till exempel använda en sil och sätta ovanför en kastrull med kokande vatten. Om du har en ångugn går det att ånga med hjälp av den också. Men jag har en supergammal ugn så har aldrig provat detta själv.

Rör ihop alla ingredienser till dippsåsen och servera i en liten skål. Smaklig dumpling!

Tips: om du får fyllning över kan du exempelvis göra fläskfärsbiffar eller varför inte asiatiska köttbullar!